Home » , , , , , » Tutorial : Cara nak letak alternatif kreatif banner pada iklan Komli

Tutorial : Cara nak letak alternatif kreatif banner pada iklan Komli

Penulis: Que Haidar | Kategori: , , , , ,

Default Creative Banner

TUTORIAL CARA NAK LETAK ALTERNATE CREATIVE BANNER DALAM IKLAN KOMLI


Minggu ni dah masuk seminggu iklan Komli berlegar di Blog Kafe Que. Setelah berjaya install semua banner dalam blogspot dan madukan Nuffnang, jom kita tengok cara bagaimana nak masukkan alternatif banner kalau tiada iklan dari Komli.


Ye lah kan dari keluar default banner warna oren dengan tangan penumbuk tu baik kita letak banner lain yang lebih menarik dan boleh tambah income. Betul tak? Awal-awal ni iklan berbayar memang agak kurang. Tapi minggu ni bertubi-tubi pulak masuk.




Penuh dengan iklan Burger King paling awal start pun 1 Februari 2013. Ada yang CPM (cost per impression) dan CPC (cost per click). Kalau tak silap iklan komli ni bukan 24 jam dia akan terbang kat dalam blog. Mungkin 1 hari hanya 2-3 jam je ikut suka dia la kan. So apa yang kita boleh buat ialah letak back up banner untuk rotate dengan iklan berbayar Komli.


Jom kita tengok cara nak letak alternatif (creative) banner. Ada 3 jenis iklan kreatif ni. Tapi yang aku biasa pakai ialah jenis HTML je.




0. Login Dashboard Komli kat sini [klik]

1. Pilih menu Ad Spot Manager

2. Klik pada Add New Default Cerative (rujuk gambar di atas)




3. Pilih format HTML atau pilihan anda

4. Pilih dimension banner ikut jenis saiz banner yang korang nak letak. (Cth : 728x90 untuk banner sama)

5. Tetapkan nama Banner alternatif anda

6. Masukkan sricpt HTML dari code iklan alternatif korang (Cth : Google Adsense, Nuffnang atau Join Affiliate MyDeal [Klik])

7. Pilih website anda dan klik Add Selected di bawah kotak No.7

8. Website anda akan bertukar ke kotak No. 8 dan ulang langkah 7

9. Pastikan website anda masuk dalam kotak No.9. Jika belum ulang langkah 7 dan 8

10. Klik butang save. Selesai!




Untuk kepastian, korang boleh cek iklan tadi pada tab Default Creative View. Kalau ada kena tunggu dalam 30 minit sebelum iklan alternatif korang menggantikan default banner Komli color oren dengan tangan penumbuk itu. 


Kelebihan kaedah ni anda boleh jimat ruang untuk iklan. Terlalu banyak iklan pun tak cantik ye tak.





Klik banner di atas untuk join Affiliates MyDeal dan dapat komisyen jika ada orang beli dari blog anda.


Like jika entri ini memberi informasi kepada anda dan share dengan rakan-rakan ;) Tq

11 Responses to " Tutorial : Cara nak letak alternatif kreatif banner pada iklan Komli "

  1. Buatbest Says:

    terbaik bro..baru faham sikit tentang function tu..tq..

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  2. Que Haidar Says:

    @Buatbest : Thanx bro sbb sudi dtg singgah ;)

  3. Carlos Santiago Says:

    Thanks.. baru tahu cara nak guna komli...

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  4. Carlos Santiago Says:

    apesal ak wat xjadi.

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  5. Que Haidar Says:

    @Carlos Santiago part mane yg fail?

  6. Que Haidar Says:

    @Carlos Santiago kalau dah folo sume step kena tggu 20-30 minit sebelum banner tu keluar

  7. Minda Kini Says:

    Tutorial yang bagus dan sangat membantu.. boleh minta komli lepas nie

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  8. Que Haidar Says:

    @Minda Kini hehe..try2

  9. Anonymous Says:

    salam bro.. cmna nk add default ads.. sbab yg ak punye ade 3 je default ads.. takleh nk add.. bkan yg alternatif, tp iklan asal komli tu.. ak nk tmbh untuk saiz lain..

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  10. Que Haidar Says:

    @Anonymous kena emel komli kot. dia xbg add dr client.

  11. Anonymous Says:

    ok tq

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates

Leave a Reply

Terima kasih atas komen anda :)

Teknik mudah dapat RM250 sebulan - KLIK


Selamat Mencuba..

Recommended Post Slide Out For Blogger

KafeQue Ads close
Liverpool vs Man Utd
03.00 am, 18 Okt 2016

Watch LIVE Here

KL GANGSTER 2
Hot Movie in Town!! [Klik]

Tutup
http://kafeque.blogspot.com/

Blogger Widgets