Home » , , , , , , , , , , , » Lampu Isyarat Warna Hijau Kena Jalan? | Tips di Jalan Raya

Lampu Isyarat Warna Hijau Kena Jalan? | Tips di Jalan Raya

Penulis: Que Haidar | Kategori: , , , , , , , , , , ,

Topik hari ini nampak ringkas tapi membawa seribu makna dalam kehidupan anda.. Saya pasti semua pembaca di sini pernah terjumpa lampu isyarat jalan raya.. Biasanya terdiri dari 3 warna iaitu hijau, kuning dan merah.. Walaupun ramai yang tahu akan maksud  isyarat tersebut, namun masih terdapat segelintir yang tidak mematuhinya..


makna lampu isyarat,kes lampu isyarat,tertib lampu isyarat,gambar lampu isyarat,kesalah di lampu isyarat,denda melanggar lampu isyarat

Hijau - Jalan.. Sekiranya selamat
Kuning - Bersedia untuk berhenti (Bukan tekan pedal minyak sampai habis)
Merah - Berhenti.. 


Berapa ramai kat sini yang main jalan je bila lampu isyarat baru bertukar warna hijau?? Sebagai pemandu berhemah, kita kena pastikan jalan betul-betul clear sebelum kita jalan even lampu tu dah tukar color hijau. Adakah kita pasti semua pemandu lain akan patuhi lampu isyarat?? Berapa ramai yang main redah je sedangkan lampu isyarat merah dah bernyala.. Punya malas nak tunggu next round (tau die je nak cepat)..


Tips Lampu Isyarat : Sela masa 2 saat diperuntukkan bagi setiap giliran lampu isyarat di simpang jalan.. Contohnya : Jalan A sedang menunjukkan warna kuning dan kemudiannya merah. Selepas 2 saat barulah lampu isyarat di Jalan B bertukar menjadi warna hijau.





Kes 1 - Lampu Hijau


Ada sebuah kereta kancil kena langgar dengan lori sebab lampu isyarat.. Kereta kancil ni berada depan sekali waktu lampu merah kat simpang empat.. Then bila lampu tukar je color hijau, die pun press minyak.. Tak tengok dah kiri kanan.. Sekali ade lori dari arah kiri yang tak sempat stop (bersangka baek) time lampu merah.. Bangg!! Langgar la kan.. Nampak macam remeh.. Tapi kalau cuai nyawa pun boleh melayang..



Kes 2 - Lampu Kuning


Ade kereta yang tengah speed di jalan lurus.. Dari jauh nampak hijau je.. Sekali dah dekat tibe-tibe tukar kuning.. Driver yang tengah panik ni pun break la emergency.. Boom!! Kereta belakang sondol.. Salah siapa sekarang?? Kalau ikut law memang kereta belakang salah kan.. Tapi dalam kes ni driver kereta depan yang cari nahas.. Kalau lampu baru nak tukar kuning jalan je la.. Ko nak break tibe-tibe orang belakang mana faham.. Jangan buat keputusan secara mengejut.. Yang terbaik pandu dengan cermat dan berhemah..



Kes 3 - Lampu Merah


Pada waktu malam yang sunyi.. Tengah jalan sorang tiba-tiba lampu merah pulak.. Kereta lain memang takde ni.. Apakah tindakan anda?? 1st sekali Jangan Pandang Belakang!! Haha.. Nak tunggu kang takut kena samun ke ape kan.. Nak jalan tapi Tuhan nampak (insaf jap).. Sebenarnya dalam kes ni especially kat jalan-jalan kampung dibenarkan jalan walaupun lampu merah dengan syarat kita pasti tiada kereta lain yang menggunakan jalan pada waktu itu..Takut ada penjenayah pulak.






Kesimpulannya.. Pandu dengan berhemah.. Fikirkan keselamatan diri anda dan cuba baca tindakan pemandu lain.. Patuhi undang-undang jalan raya.. Anda Mampu Mengubahnya!!

Gambar hiasan : Google

Like jika entri ini memberi informasi kepada anda dan share dengan rakan-rakan ;) Tq

8 Responses to " Lampu Isyarat Warna Hijau Kena Jalan? | Tips di Jalan Raya "

  1. AISHA SAAD Says:

    wahhh!
    tapi kat tempat aku jgn jalan lampu hijau time takde ketaa, kadang2 cemana tah polis dpt detect, dan tetiba kena laa kejar! haha.

    neway i hate driver yang gila skema, br kuning dah stopp. dah la nak tunggu hijau, bapak hazabbb!

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  2. kembatolo™ Says:

    ikut keadaan la kan.. haha

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  3. miss lolly a.k.a luvfareda Says:

    selalu kal0 tgh malam. lampu merah p0m akan rempuh juge :P

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  4. SpaQue Says:

    Aisha : sori lme xupdate..bz sgt..uik biar betik polis 2..mlm2 xyah la seyes sgt..hehe

    kembatolo : yup..jgn skema sgt..manusia je pn yg wat undang2

    Miss Lolly : wah, ko pn drop by cni..thnx!! mlm2 klu xde org pe slhnye kn..lynkn je :P

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  5. penyisir rambut Says:

    nape takde lampu kaler pink eh???

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  6. SpaQue Says:

    penyisir: kaler pink??hehe..lembut sgt kot..sesuai tuk aksesori wanita je..hehe

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  7. luna Says:

    wp sy lom lg bergelar seorang driver, tp kan..dgr kes2 mcam kat atas ni takut lak, yela, kdg2 kite da cukup aty2, patuh pd lampu isyarat ni, tp orang len lak yg wat hal..

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  8. cikpia Says:

    paling azab kalau dok belakang kereta yang dok tunggu lampu ijau sedangkan nak masuk simpang cukup la sekadar beri laluan...... memang bangang tahap cipan.....!!!

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates

Leave a Reply

Terima kasih atas komen anda :)

Teknik mudah dapat RM250 sebulan - KLIK


Selamat Mencuba..

Recommended Post Slide Out For Blogger

KafeQue Ads close
Liverpool vs Man Utd
03.00 am, 18 Okt 2016

Watch LIVE Here

KL GANGSTER 2
Hot Movie in Town!! [Klik]

Tutup
http://kafeque.blogspot.com/

Blogger Widgets