Home » , , , , , , , , , » Caj Perkhidmatan Dan Tempoh Masa Pemindahan Wang Menggunakan IBG | Online Interbank Giro

Caj Perkhidmatan Dan Tempoh Masa Pemindahan Wang Menggunakan IBG | Online Interbank Giro

Penulis: Que Haidar | Kategori: , , , , , , , , ,

TRANSAKSI ATAS TALIAN SEMAKIN MUDAH

proses interbank giro



Pernah dengar IBG atau Interbank Giro? Pernah buat transaksi dari satu bank ke bank lain secara 'online'? Pasti ramai antara kita yang dah tahu pasal ni kan. Pelaksanaannya dah lebih setahun tapi mungkin ada yang masih samar-samar berkenaan isu ini. Bagi pemindahan wang melalui bank yang sama tidak dikenakan sebarang caj.



Pada Mei 2013 Bank Negara mengumumkan kadar harga baru untuk semua transaksi 'online' dan pengeluaran cek. Tujuannya untuk menggalakkan penggunaan sistem eletronik berbanding dengan penggunaan kertas. Proses pemindahan juga sudah dikurangkan kepada 1 hingga 2 hari bekerja sahaja.



Caj baru untuk semua transaksi atas talian IBG adalah sebanyak RM 0.10 manakala untuk pengeluaran cek dikenakan tambahan RM 0.50 (bayaran proses) dan RM 0.15 (duti setem) menjadikan harga baru kepada RM 0.65. Bayaran proses cek dan duti setem ini hanya akan dikenakan pada pihak pengeluar sahaja.



Perbezaan Caj Perkhidmatan

Kaedah Transaksi
Sebelum Mei 2013
Selepas Mei 2013
Online Interbank Giro (IBG)
 RM 0.50 - RM 2
RM 0.10 
Bayaran Cek
 RM 0.15
RM 0.65 




Tempoh pemindahan pula bergantung pada waktu bila transaksi itu dilakukan. Sila rujuk jadual di bawah.


kredit : cimbclicks



Bagi sesetengah bank, mereka menyediakan pilihan 'instant transfer' atau pemindahan segera yang mana anda akan dikenakan caj RM 2.00 dan wang terus masuk ke akaun penerima pada waktu yang sama. Selepas ini anda tidak perlu bersusah payah untuk ke mesin deposit tunai (CDM) untuk menghantar duit kepada orang tersayang atau pun untuk urusan pembelian 'online'. Tips kalau nak jimat, pilihlah transaksi IBG tetapi anda mesti tahu bila penerima itu perlukan wang untuk elakkan kelewatan.




Perkara yang anda perlu tahu tentang transaksi atas talian Interbank Giro (IBG)


Apa itu transaksi Interbank Giro (IBG)?


Transaksi Interbank Giro (IBG) merupakan proses pemindahan wang menggunakan saluran elektronik tanpa memerlukan dokumen sokongan dalam bentuk fizikal seperti cek atau bank deraf.


Bagaimanakah ia berfungsi?


Setiap proses pemindahan wang boleh dilakukan menerusi perbankan internet, aplikasi telefon pintar dan lain-lain.


Jumlah maksimum?


Bergantung kepada terma dan syarat bank-bank yang tersebut. Biasanya dalam lingkungan RM 10,000 sahaja untuk setiap transaksi.



Faedah utama:


1. Kurang risiko kerana tidak melibatkan cek atau wang tunai.

2. Transaksi lebih selamat kerana semua proses perlu mematuhi keperluan keselamatan Bank Negara.

3. Pengurusan keawangan lebih baik kerana semua rekod dicatatkan dan lebih jimat dengan caj perkhidmatan yang sangat rendah.

4. Operasi syarikat perbankan lebih berkesan disebabkan proses penyemakan akaun dipermudahkan dan meningkatkan produktiviti.

5. Pengguna lebih selesa melakukan transaksi di mana sahaja dan pada bila-bila masa tanpa perlu pergi ke bank pada waktu operasi.


Like jika entri ini memberi informasi kepada anda dan share dengan rakan-rakan ;) Tq

70 Responses to " Caj Perkhidmatan Dan Tempoh Masa Pemindahan Wang Menggunakan IBG | Online Interbank Giro "

  1. Lucynatsu Titania Says:

    if slh ltk nama but nom akaun btul n other details btul, brjya transfer x??

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  2. Que Haidar Says:

    @Lucynatsu Titania nama xperlu letak kot. yg penting nombor akaun

  3. Siti Norfaraidayu Says:

    Nk tnye lah..ibg ni nk ambk dia kt mne ye?klau maybank?and ada terhad ke masa dia?kalau lebih daripda 23jam macam mana nak ambik?apa dokumen yng dperlukn?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  4. Que Haidar Says:

    @Siti Norfaraidayu ibg ni sistem transaksi online. kne ade online banking baru leh pakai.

  5. Siti Norfaraidayu Says:

    Cntoh lah kan seseorng buat ibg ke sya,dan org tu cme bg 2 number pda sya,apa yg prlu sye buat?apakh duit tu dh ada di akaun bank sye?wlaupun sye xbg no account??

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  6. Que Haidar Says:

    @Siti Norfaraidayu xfaham. apa mksd org tu cuma bg 2 number??

    utk ibg, pemberi perlu ada no. akaun penerima. kalau bank sama akan dpt on the spot. kalau bank lain kne semak jadual kat ats tu

  7. ezaty Says:

    Ibg klau dat atm bsn ..nk tranfer ke org lain mmg kna masok no je ke...sbb nama owner acc xde....

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  8. ezaty Says:

    Ibg klau dat atm bsn ..nk tranfer ke org lain mmg kna masok no je ke...sbb nama owner acc xde....

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  9. Que Haidar Says:

    @ezaty yekot. ade yg xde nama. tp pastikan no akaun tu betul la

  10. shamsul Says:

    RM0.00 BIMB: Do not access via email link. Transfer IBG RM1,000.00 to SAMSUL B*Maybank Be*9433. IAC: KSQV-782658, 28Apr16 11:45. To report,call 03-26900900.TQ

    Kalau cm ni ☝ ☝ ☝ bila masuk ke akaun penerima... kawan da transfer tp x masuk lg.. dr bank islam ke maybank

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  11. shamsul Says:

    0.00 BIMB: Do not access via email link. Transfer IBG RM1,000.00 to SAMSUL B*Maybank Be*9433. IAC: KSQV-782658, 28Apr16 11:45. To report,call 03-26900900.TQ

    Kalau cm ni ☝ ☝ ☝ bila masuk ke akaun penerima... kawan da transfer tp x masuk lg.. dr bank islam ke maybank

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  12. Que Haidar Says:

    @shamsul patutnya da masuk la ptg smlm. tp klu amaun byk ni better pakai instant. cas baru rm0.53. cuba call bank

  13. shamsul Says:

    @Que haidar.. kawan yg transfer tp dia tertekan IBG... tp saya dah cek tak masuk lg

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  14. Que Haidar Says:

    @shamsul tunggu petang ni tgk cmne. klu xde call bank

  15. Natasha Lee Says:

    nak tanay kalau hari ni (sabtu ) bank in pada pukul 10.00am
    dari pbb ke mbb . agak2 bila clear ye ? ikut hari bekerja jugak ke ? guna ibg .

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  16. Que Haidar Says:

    @Natasha Lee isnin ade tmpt cuti. Mybe selasa la

  17. Nur Jumie Says:

    Member ade transfer duit dkt atm bsn ke akaun sy maybank pada 29 april 2016...tapi smpai hari ni 6 mei 2016 duit x masuk2... ape yg perlù sy lakukan?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  18. Nur Jumie Says:

    Member ade transfer duit dkt atm bsn ke akaun sy maybank pada 29 april 2016...tapi smpai hari ni 6 mei 2016 duit x masuk2... ape yg perlù sy lakukan?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  19. ellyna Says:

    Nak tanya saya salah letak nama bank masa transfer tdi..sepatutnya bsn tpi sy pi letak agro bank...sy transfer guna atm bank islam...

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  20. Que Haidar Says:

    @Nur Jumie bukti transfer tu ada x? Details utk transaction. Kalau ada boleh rujuk dengan maybank

  21. Que Haidar Says:

    @ellyna bawak bukti transaksi dan rujuk dgn bank islam

  22. ellyna Says:

    Ala....sy dah buang dah resit bank..
    Transaksi still berjalan ke even salah letak nama bank

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  23. Que Haidar Says:

    @ellyna kena refer bank islam yg terdekat. check tarikh, masa n jumlah wang. maybe boleh trace. kalau bank yg salah tu ade no akaun mcm awk msuk maybe jalan r. tp kalau xde maybe bank islam hold

  24. m@bitt Says:
    This comment has been removed by the author.
  25. m@bitt Says:

    Assalam . Nk tnye mcm mane nak dptkn bukti yg kita dah transfer duit dri acc bsn ke acc lain(maybank) sbb resit nya sye dh buang.apa yg perlu sye buat???

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  26. Que Haidar Says:

    @m@bitt
    wasalam, cuba pergi cawangan bsn terdekat tempat atm tu. tnya kaunter. rasanya ade system boleh trace. yg pntg kne ingat tarikh n agak2 masa transaksi. tq

  27. Unknown Says:

    Saya nk tnye, kawan saya transfer duit melalui maybank2u ke bank saya bsn. Dia trans tdi pkul 4.58pm(13may2016). Agak2 bile saya dapat ambik duit tu?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  28. Que Haidar Says:

    @Unknown kalau ikutkan pagi isnin lepas jam 10.30 am

  29. Shafiq Hafizah Says:

    Assalam sy ada buat pindahan pkai ibg Dr mybank ke cimb...mslah skrg no akaun semua masuk betul cuma xletak 0 je kt dpan no akaun cimb tu....sah tak pindahan tu....

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  30. Que Haidar Says:

    @Shafiq Hafizah no akaun cimb ade yg start 0 ke?

  31. Shafiq Hafizah Says:

    Assalam sy ada buat pindahan pkai ibg Dr mybank ke cimb...mslah skrg no akaun semua masuk betul cuma xletak 0 je kt dpan no akaun cimb tu....sah tak pindahan tu....

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  32. rahman basri Says:

    Admin Tumpang Share...

    Main Simple Games Dan Dapatkan Duit Sebenar Dalam Matawang Euro

    Klik Sini http://mgintro.blogspot.my/2015/03/apa-itu-marketglory-dan-cara-main.html

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  33. Mohd Faizal Azizan Says:

    Kalau tranfer agak2 berapa jam

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  34. Que Haidar Says:

    @Mohd Faizal Azizan bank sama on the spot masuk. Bank lain2 refer jadual kat atas ;)

  35. Erwan Shah Says:

    hri ni transfer guna IBG bila akan dpat ye...?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  36. Erwan Shah Says:

    hri ni transfer guna IBG bila akan dpat ye...?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  37. Que Haidar Says:

    @Erwan Shah Refee jadual kat atas tu ye. Besenye 1 hari bekerja

  38. Unknown Says:

    Asalamualaikum. Sy nk tny tdi (isnin) sy transfer dri bank islam ke mybank rm100.00 gne ibg.
    Sy terslh tekan patutny meps tpi ibg .
    Mcm mne eh ? First time mcm ni

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  39. Erawati Kasmir Says:

    Asalamualaikum. Sy nk tny tdi (isnin) sy transfer dri bank islam ke mybank rm100.00 gne ibg.
    Sy terslh tekan patutny meps tpi ibg .
    Mcm mne eh ? First time mcm ni

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  40. Erawati Kasmir Says:

    *typo bnyk plkk
    Sy pttnya nak gne meps tpi tertekn ibg mcm mne eh ? Blh bgi tau lbh lanjut tk ?@Unknown

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  41. Que Haidar Says:

    @Erawati Kasmir hai. Isnin tu pukul brapa transfer? Patutnya tiada masalah. Duit akan masuk pagi selasa

  42. Didierwanda Frank Says:

    Nak tanya sikit..haritu kawan trans4 duit dri akaun maybank pg dkat bsn..06-06-16..sampai skarang wang blum masuk??ada sesiapa boleh tolong bgtau x?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  43. Que Haidar Says:

    @Didierwanda Frank 6 jun ke? lama sgt tu. kalau 6 julai maybe sbb cuti raya. mggu ni leh dapat. kalau 6 jun cek balik kat resit tu. betul x no akaun. kalau semua ok refer bank bsn

  44. agnese inez petrine Says:

    hi nk tnya ckit..hri tu 13hb julai kwn bwt pyment ke acc maybank sy via cheque giro..rsanya bla sy akn dpt duit tu ya,tQ.

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  45. Que Haidar Says:

    @agnese inez petrine 3 hari bekerja 😊

  46. Farah Nabila Says:

    Assalamualaikum. sy nk tnya ni. kwn sy dy kata dy dah transfer duit kat sy pkai citibank ke akaun bank islam sy miggu lepas hari isnin. tp smpai sekarang duit tu tak msuk2 lg. selalu klw transfer x sma jenis bank ni ambik tempoh bape hari ?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  47. Que Haidar Says:

    @Farah Nabila 1st minta dia resit transfer. Cek no akaun n nama betul x.
    2nd. Klu masih x ok bwk pegi bank islam tnjuk resit tuh. Ptt klu giro transfer 1 hari da dpt

  48. Dayrenlo Lolz Says:

    Salam...kawan tranfer duit dari maybnk ke bsn...pada jam11.09a.m...pagi ni check masi belum masuk...agak2 bila masuk ya?..sebab waktu ari rabu jam9.08p.m dia tranfer pagi jam 7.15 a.m dah dapat...

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  49. Que Haidar Says:

    @Dayrenlo Lolz jam 11.09 am tu hari apa? khamis ke? kalau ikutkan petang hari sama lepas kul 6pm dah masuk. cuba cek semula

  50. Muhammad Izzuddin Says:

    Assalamualaikum.. Sekiranya nombor akaun penerima betul tapi nombor rujukan urusan salah.. Sampai tak duit tu ke bank penerima

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  51. Unknown Says:

    Assalamualaikum..kwn transfer duit guna ibg dr alliance bank kat sabah ke maybank pada hari isnin 5/9/2016 kul 10 pagi..td cek tapi duit tak masuk2 lagi..agak2 bila boleh dpt ya

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  52. ++fEyrA++ Says:

    ibg ni boleh transfer melalui online ataupun kaunter bank. biasa transaksi sebelum 11 pg, penerima akan terima duit dalam akaun sebelum jam 5 ptg. kalau lbh 11 pg, terima sebelum jam 8 malam. kalau selepas 5 ptg, akan terima sebelum 11 pm. lebih dari waktu tu akan terima keesokkan harinya sebelum jam 8 pg..

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  53. ++fEyrA++ Says:

    izzudin. terpulang kepada bank mana. ada sesetengah dia cek nama dan no akaun. ada sesetengah dia terus je masukkan no akaun. tapi sepatutnya pihak bank kena cek dlu sebelum buat transaksi. pengalaman saya keje bank sebelum ni :)

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  54. nurul hazwani abd halim Says:

    Salam.cmnr ye.sy transfer online.dr cimb ke mybnk pd 21oct via inst transfer.status unknown tp duitdh potong.tnye kwn blm msk lagi.adakah line pn blh effect transaksi online.sbb network slow time tu.

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  55. Shahril Murni Says:

    Assalamualaikum kak... saya ni nak bertanya la sikit.. saya x dpt lagi duit dri us.. katanya dia salah masuk akaun orang lain.. pastu dia minta 1000 dari saya sebab dia kata yang 4000myr dh deducted dari akaun si pemberi tuh.. ni betul ke penipuan ni kak??? Saya nk buat aduan mcm ni kat mana eah?? Sepatutnya dia bole cancel kan pindahan ke orang lain itu dan buat pindahan yang baharu ke akaun maybank saya... berapa lama tempoh pindahan tu eah?? Kira kalau saya x bayar 1000 mcm yg dia ckp tuh... bank akan ada had atau tempoh kan untuk cancelkan balik kalau xde respon dari kita.. ke macam mana kak.. saya dalam keadaan sulit sekarang ni.. harap akk bole tolong saya.. saya x selalu buka email.. akk pm wasap saya nnty saya call akk balik.. 01117548853

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  56. Shahril Murni Says:

    Assalamualaikum kak... saya ni nak bertanya la sikit.. saya x dpt lagi duit dri us.. katanya dia salah masuk akaun orang lain.. pastu dia minta 1000 dari saya sebab dia kata yang 4000myr dh deducted dari akaun si pemberi tuh.. ni betul ke penipuan ni kak??? Saya nk buat aduan mcm ni kat mana eah?? Sepatutnya dia bole cancel kan pindahan ke orang lain itu dan buat pindahan yang baharu ke akaun maybank saya... berapa lama tempoh pindahan tu eah?? Kira kalau saya x bayar 1000 mcm yg dia ckp tuh... bank akan ada had atau tempoh kan untuk cancelkan balik kalau xde respon dari kita.. ke macam mana kak.. saya dalam keadaan sulit sekarang ni.. harap akk bole tolong saya.. saya x selalu buka email.. akk pm wasap saya nnty saya call akk balik.. 01117548853

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  57. Unknown Says:

    assalam , nak tanya sikit , kalau kita tranfers guna ibg pada hari ahad , hari apa sepatut nya masuk ke acc bank ? dari myabank ke cimb ?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  58. Que Haidar Says:

    @Unknown sepatutnya keesokkan harinya dah masuk

  59. Elaine Jchze Lockhart Says:

    Nak tanya ,berapa lama transfer duit dri Account Maybank ke RHB bank. Ni sebab dlm account mengatakan Available Bal:Rm.... dan available pula mengatakan RM1.. kenapa erk? Saya bank in mlm kul 8 tetapi ary ni belom masuk lagi.Terima kasih

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  60. adriyana iskandar Says:

    Salam Nak tanya sy transfer duit hari sabtu 7pagi 29.10.2016 maybank2u ke bsn melalui on9, kebetulan hari raya deepavali... bila duit tu dpt kepada penerima??? Smlm xde masuk lg duit tu....

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  61. adriyana iskandar Says:

    Salam Nak tanya sy transfer duit hari sabtu 7pagi 29.10.2016 maybank2u ke bsn melalui on9, kebetulan hari raya deepavali... bila duit tu dpt kepada penerima??? Smlm xde masuk lg duit tu....

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  62. adriyana iskandar Says:

    Salam Nak tanya sy transfer duit hari sabtu 7pagi 29.10.2016 maybank2u ke bsn melalui on9, kebetulan hari raya deepavali... bila duit tu dpt kepada penerima??? Smlm xde masuk lg duit tu....

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  63. adriyana iskandar Says:
    This comment has been removed by the author.
  64. adriyana iskandar Says:

    Salam Nak tanya sy transfer duit hari sabtu 7pagi 29.10.2016 maybank2u ke bsn melalui on9, kebetulan hari raya deepavali... bila duit tu dpt kepada penerima??? Smlm xde masuk lg duit tu....

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  65. Hisyam Ghani Says:

    salam nak tanya..kawan tranfers duit dri public ke akaun sy rhb bank..transaction successful tapi baki akaun rhb sy x bertambah..tapi dri resit public tulis successful..sy dah try kol rhb die cakap tiada transaction tersebut..so mcm mane ea??silap public ke silap rhb??

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  66. Hisyam Ghani Says:

    salam nak tanya..kawan tranfers duit dri public ke akaun sy rhb bank..transaction successful tapi baki akaun rhb sy x bertambah..tapi dri resit public tulis successful..sy dah try kol rhb die cakap tiada transaction tersebut..so mcm mane ea??silap public ke silap rhb??

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  67. Atika Sarah97 Says:

    Nak tanya kalau transfer dari bank islam ke giro, selalunya berapa lama?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  68. Hafiz Hamzah Says:

    Atika sarah bank islam ke giro hanya ambil masa sehari waktu bekerja tpi ada juga 2hari tpi setakat ni sistem kami di bank islam sentiasa update dan tidak pernah lagi terima sebarang aduan terima kasih

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  69. Unknown Says:

    sy ada buat tnsfer dri cimb ke pbb pada ari ahad petang..bila ya duit dapat?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  70. anipzentaro Says:

    Saya ada transfer duit pada 25/11 drp kad bsn kpd acc cimb melalui mesin atm cimb..berapa hari tempoh transaksi ye?? Resit dh hilang,masa transaksi pn agk2 dlm pkul 10 keatas..

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates

Leave a Reply

Terima kasih atas komen anda :)

Teknik mudah dapat RM250 sebulan - KLIK


Selamat Mencuba..

Recommended Post Slide Out For Blogger

KafeQue Ads close
Liverpool vs Man Utd
03.00 am, 18 Okt 2016

Watch LIVE Here

KL GANGSTER 2
Hot Movie in Town!! [Klik]

Tutup
http://kafeque.blogspot.com/

Blogger Widgets