Home » , , , , , , , » Tips : Cara Mudah Nak Tahu Keaslian Gadjet Anda | Originality vs AP

Tips : Cara Mudah Nak Tahu Keaslian Gadjet Anda | Originality vs AP

Penulis: Que Haidar | Kategori: , , , , , , ,

CARA PANTAS UNTUK SEMAK NOMBOR IMEI



Teknologi sekarang memang pantas. Dari zaman Nokia 3310 hinggalah kepada zaman iPhone 5 & Samsung Note 2. Tapi anda jangan terpedaya dengan model yang canggih tanpa mengetahui status gadjet itu Original atau tidak. Banyak bezanya.


Harga set original jauh lebih mahal kerana kualiti dan jaminan yang diberi lebih baik. Kualiti AP (approved product) lebih murah dan kualiti agak kurang tahan lama. Adakah anda gemar barang murah yang bertahan setahun sahaja?



Tahukah anda, kita boleh semak secara teori dari manakah asalnya smartphone atau tablet sebelum dibeli?

Kalau dah beli pun boleh semak tapi mungkin akan ada sedikit penyesalan akan berlaku. Hehe.




ASAL USUL GADJET ANDA

Mari kita ikut langkah di bawah.

1. Taip *#06# pada gadjet anda
 

2. Kemudian akan keluar nombor panjang berjela iaitu : IMEI [International Mobile Equipment Identity]
 

3. Semak nombor IMEI gadjet anda pada digit 7 dan 8 dari sebelah kiri
    Contoh : 35851601393149150 

    Untuk lebih mudah dalam tutorial ni menjadikan kepada 35851601 – 393149 – 1 – 50

4. Bandingkan kombinasi 2 digit itu dengan keputusan di bawah :

02 or 20 : Made in China = LOW QUALITY
08 or 80: Made in Germany = FAIR QUALITY
01 or 10: Made in Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04 or 05: Made in origin Factory = BEST MOBILE QUALITY
13 : Made in Azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH



Mengenalpasti Original dan AP Set

1. Keluarkan bateri telefon

2. Set original mempunyai pelekat rasmi syarikat seperti Zitron, Avaxx, T-Choice, Midland & etc

3. Set AP pula mempunyai pelekat syarikat seperti Final Choice, CSL dan lain-lain

4. Tekan *#06# untuk memeriksa 15 digit nombor siri (IMEI)

5. Bandingkan dengan IMEI yang ada ditempat letak bateri dan juga pelekat di kotak telefon.

6. Untuk set original, nombor siri adalah sama.



CARA NAK SEMAK CHECK NOMBOR IMEI SERIAL NUMBER



List sticker set original mengikut model :

HTC - Sis Distribution

Motorola = Midlands / Thorus / Brightstar

Nokia = Zitron / AvaXX / i Mobile

Blackberry = I Samart / Brightstar

LG  = Thorus

Samsung = Samsung / FMG

Sony Erricson = Midlands / Grandtech / T-Choice

Like jika entri ini memberi informasi kepada anda dan share dengan rakan-rakan ;) Tq

30 Responses to " Tips : Cara Mudah Nak Tahu Keaslian Gadjet Anda | Originality vs AP "

  1. ::MaEstrO aMaD:: Says:

    bagus2.tips yang sangat berguna!
    lepas ni boleh la cek ori ke tak.
    admin boleh share sumber dr mana?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  2. Que Haidar Says:

    @::MaEstrO aMaD:: Tq bro. Sumber tu ssh nak cite. Sbb dapat dr FB je. Tkut ilang msuk dlm blog ni ;)

  3. own Says:

    thank for the info... kalau nombor IMEI pd digit 7 dan 8 "05" dari made mane pulak?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  4. Que Haidar Says:

    @shirifuhano Finland

  5. mohamad asyraf Says:

    Info terbaik

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  6. mohamad asyraf Says:

    Info terbaik..lainkali info ape2 yg admin bleh share kn pada laman ney...jasa andq amat dihargai...

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  7. aljukimong@ AK Says:

    Kilang jenama hp yg buat ada kat atas..saya no.06 plak mcm mane?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  8. Unknown Says:

    05 tgk dkt yg atas skali.. kan da mention.. made in origin factory

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  9. abu hamid Says:

    Salam,,kalau nak check,kena ada simkad ke dlm hp tu,sbb sy dial *#06# pada s4 yg xd sim,dia tulis IMEI null
    Cmne tu

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  10. abu hamid Says:

    Klo IMEI null mksudnye?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  11. Que Haidar Says:

    @abu hamid xsure la. rase xde pn xpe. try pkai sim plak

  12. Alyn Chomel Says:

    Kalau ada 2 siri imei mcm mner?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  13. Que Haidar Says:

    @Alyn Chomel sepatutnya 1 je

  14. Erlia Saputra Says:

    Sory bro..emei null mcm MNA 2.. S4 2 ori ke?? Klau clone Cuba tekan *#*#889988#*#*

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  15. Que Haidar Says:

    @Erlia Saputra mungkin ade mslh hardware

  16. kesinar Says:

    Baru terbukak mata sikit,,,,,,hrpkn org lain yg beli selalu,,,,mujurla ade blog ni,,,tq

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  17. Que Haidar Says:

    @kesinar syukur ;)

  18. june haryatie norishah Says:

    Klu 05?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  19. Que Haidar Says:

    @june haryatie norishah terbaik ;)

  20. Rina Says:

    saya baru tahu, sebelumnya tidak pernah mengecek. nanti jika beli gadget baru akan parktekkan tips ini
    terima kasih

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  21. saifsaad Says:

    Yg sya chek ada "06" dr mna???

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  22. Anonymous Says:

    Hp sy 59...dri mna tu??

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  23. ALI AZRAEI Says:

    no emei hilang kalo tulis null ..no emei tu tak melambangkan apa2 zaman skrng nie senang2 je orng boleh ubah no emei .

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  24. ALI AZRAEI Says:

    fon ko pakai 2 sim ke ?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  25. Anonymous Says:

    klau 22 plak?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  26. mohd yusof Says:

    mcm mne nk update lenovo s820

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  27. obat reumatik Says:

    bagi pemakai awam sebaiknya ngajak yang tahu gadget

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  28. fadillah Amin Wahid Says:

    kalau06 mcm mane pulak ko

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  29. en bob Says:

    x boleh pakai dah pendapat ni....pendapat ni keluar masa nokia tgh top di pasaran...sekarang henfon nokia sendiri dibuat di china..malah 99% henfon dalam dunia sekarang adalah made in china...

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  30. fahmi izzuddin Says:

    kalau 06.?? macam mana tu..

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates

Leave a Reply

Terima kasih atas komen anda :)

Teknik mudah dapat RM250 sebulan - KLIK


Selamat Mencuba..

Recommended Post Slide Out For Blogger

KafeQue Ads close
Liverpool vs Man Utd
03.00 am, 18 Okt 2016

Watch LIVE Here

KL GANGSTER 2
Hot Movie in Town!! [Klik]

Tutup
http://kafeque.blogspot.com/

Blogger Widgets