Home » , , , , , , , , , , » Senarai Penuh Pemenang FIFA Ballon d'Or 2013 | Cristiano Ronaldo Terbaik

Senarai Penuh Pemenang FIFA Ballon d'Or 2013 | Cristiano Ronaldo Terbaik

Penulis: Que Haidar | Kategori: , , , , , , , , , ,

RONALDO PECAH DOMINASI MESSI

RONALDO MENANG BALLON D'OR 2013
Sumber

Akhirnya teka-teki selama dua bulan terjawab sudah. Cristiano Ronaldo dianugerahkan trofi FIFA Ballon d'Or 2013 awal pagi tadi sekaligus menamatkan penguasaan Lionel Messi yang memegang rekod 4 tahun berturut-turut. Ini merupakan kali kedua Ronaldo memenangi trofi FIFA Ballon d'Or. Kali pertama pada tahun 2008 bersama pasukan Manchester United.



Lionel Messi terpaksa berpuas hati di tempat ke-2 manakala Franck Ribery di tempat ke-3. Pun begitu masih ada peminat di laman sosial yang tidak berpuas hati dengan keputusan itu. Mereka rata-ratanya peminat Messi atau haters. Aku pun tak faham apa masalah diorang ni. Nak pertikai kenapa Ronaldo tak menang trofi dengan Real Madrid tapi boleh menang FIFA Ballon d'Or



Kalau aku cakap diorang ni buta bola sepak kang marah. Setakat jadi keyboard warrior yang malas nak mengkaji. Untuk pengetahuan sekian kalinya, anugerah FIFA Ballon d'Or adalah undian pengurus dan kapten pasukan kebangsaan serta wartawan seluruh dunia. Ada masalah ke? Rujuk statistik tahun 2013 di sini untuk pencerahan.



Jupp Heynckes yang membawa Bayern Munich mencatat sejarah kejuaraan treble musim lalu dipilih sebagai Jurulatih Terbaik Dunia menewaskan Jurgen Klopp (2nd) dan Sir Alex Ferguson (3rd). Jaringan overhead volley Zlatan Ibrahimovic ketika menentang England diangkat selaku pemenang gol terbaik dunia atau namanya Anugerah Puskas.


Gol Terbaik Dunia 2013 - Zlatan Ibrahimovic





Berikut adalah keputusan penuh pemenang FIFA Ballon d'Or 2013.



2013 Ballon d'Or : 1 Cristiano Ronaldo; 2 Lionel Messi; 3 Franck Ribery.


Women's world player of the year : 1 Nadine Angerer; 2 Abby Wambach; 3 Marta.


World coach of the year (men's football) : 1 Jupp Heynckes; 2 Jurgen Klopp; 3 Sir Alex Ferguson.


World coach of the year (women's football) : 1 Silvia Neid; 2 Ralf Kellermann; 3 Pia Sundhage.


Puskas Award : 1 Zlatan Ibrahimovic; 2 Nemanja Matic; 3 Neymar.


FIFPro World XI : Manuel Neuer (Bayern Munich and Germany); Dani Alves (Barcelona and Brazil), Philipp Lahm (Bayern Munich and Germany), Sergio Ramos (Real Madrid and Spain), Thiago Silva (Paris St Germain and Brazil); Andres Iniesta (Barcelona and Spain), Franck Ribery (Bayern Munich and France), Xavi (Barcelona and Spain), Cristiano Ronaldo (Real Madrid and Portugal), Zlatan Ibrahimovic (Paris St Germain and Sweden), Lionel Messi (Barcelona and Argentina).



FIFPro 2013 sekali lagi menyaksikan tiada wakil EPL


Ballon d'Or Prix d'Honneur : Pele.

Fair Play Award : Afghanistan Football Federation.

Presidential Award : Jacques Rogge.

Like jika entri ini memberi informasi kepada anda dan share dengan rakan-rakan ;) Tq

1 Response to " Senarai Penuh Pemenang FIFA Ballon d'Or 2013 | Cristiano Ronaldo Terbaik "

  1. Leeza Dayasari Says:

    hansemnyer c.ronaldo... :-p

    My recent post : SEO CONTEST: Jom CUBA

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates

Leave a Reply

Terima kasih atas komen anda :)

Teknik mudah dapat RM250 sebulan - KLIK


Selamat Mencuba..

Recommended Post Slide Out For Blogger

KafeQue Ads close
Liverpool vs Man Utd
03.00 am, 18 Okt 2016

Watch LIVE Here

KL GANGSTER 2
Hot Movie in Town!! [Klik]

Tutup
http://kafeque.blogspot.com/

Blogger Widgets