Home » , , , » Tutorial : Cara Nak Pasang Subtitle Dalam Windows Media Player | Video Player Alternatif Yang Cool

Tutorial : Cara Nak Pasang Subtitle Dalam Windows Media Player | Video Player Alternatif Yang Cool

Penulis: Que Haidar | Kategori: , , ,

Tutorial ni mungkin ramai dah tau. Tapi buat yang belum tau aku akan kongsi ngan korang. Windows Media Player ni makin lama aku tengok makin advance. Pada yang suka download movies tu korang mesti terjumpa macam-macam format (.avi.mp4.mkv.vob.3gp.flv dll) Kepada penggemar Windows Media Player, ada masanya video korang dalam format yang pelik-pelik tu pasal lah tak boleh play.


tutorial cara nak pasang subtitle dalam windows media player,codec untuk filem avi mkv mp4,muat turuan vlc player kmplayer media player classic,download media player best,tips media player



Bila movie yang ada subtitle pulak ada yang tak keluar. So macam mana nak buat ye. Jom kita selami kelas tutorial bersama Kafe Que. Download codec di akhir kelas ye.


Step 1 : Pastikan nama file movie & subtitle adalah sama dan diletakkan dalam destinasi (folder) yang sama


Cth :  Aksi Terlampau Seorang Blogger.avi (file movie)
         Aksi Terlampau Seorang Blogger.srt (file subtitle)


Step 2 : Install DirectVobSub (subtitle filter untuk WMP) Klik sini untuk muat turun software.


Step 3 : Lepas dah siap install korang cuba play movie yang ade subtitle tadi (jgn amik yg xde plak)
 

Step 4 : Bila movie tadi tengah jalan, klik on Play -> Captions and Subtitles -> On if available


tutorial cara nak pasang subtitle dalam windows media player,codec untuk filem avi mkv mp4,muat turuan vlc player kmplayer media player classic,download media player best,tips media player


p/s : untuk latest punya Windows Media Player - right click pada skrin > Lyrics, captions & subtitles > On if available


Step 6 : Korang akan nampak subtitle kat bawah movie. Kalau tak keluar korang kena restart movie tadi. Siap..


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Habis tutorial nak pasang subtitle dalam Windows Media Player. Kalau korang tak minat Windows Media Player, boleh guna salah satu video player yang popular kat bawah ni.


1. VLC Media Player 1.1.11

tutorial cara nak pasang subtitle dalam windows media player,codec untuk filem avi mkv mp4,muat turuan vlc player kmplayer media player classic,download media player best,tips media player


2. Media Player Classic (MPC Home Cinema)

tutorial cara nak pasang subtitle dalam windows media player,codec untuk filem avi mkv mp4,muat turuan vlc player kmplayer media player classic,download media player best,tips media player
3. KMPlayer (.mkv file)

tutorial cara nak pasang subtitle dalam windows media player,codec untuk filem avi mkv mp4,muat turuan vlc player kmplayer media player classic,download media player best,tips media player


Untuk melengkapkan proses di atas. Anda boleh download 2 simple codec untuk file movie yang biasa dimuat turun.


  1. klcodec (download)
  2. coreaacsetup (download)

Like jika entri ini memberi informasi kepada anda dan share dengan rakan-rakan ;) Tq

4 Responses to " Tutorial : Cara Nak Pasang Subtitle Dalam Windows Media Player | Video Player Alternatif Yang Cool "

  1. Anonymous Says:

    mcne nk letak file sbtitle tu(yg .srt tu?)

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  2. Kafe Que Says:

    Anon : ko letak je kat dlm folder/tempat yang same ngn file movie..make sure name movie & subtitle SAMA

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  3. Anonymous Says:

    bile donlod movie,,otomatik ke file sbtitle .srt tu ade?

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates
  4. Kafe Que Says:

    anon : xla..ko kne donload la file subtitle 2..ade kan skali tmpt movie 2

    Best Blogger Tips [Reply to comment] Best Blogger Templates

Leave a Reply

Terima kasih atas komen anda :)

Teknik mudah dapat RM250 sebulan - KLIK


Selamat Mencuba..

Recommended Post Slide Out For Blogger

KafeQue Ads Close
West Ham vs Man City
07.45 pm, 25 Okt 2014

Watch LIVE Here

KL GANGSTER 2
Hot Movie in Town!! [Klik]

Tutup

Blogger Widgets