Home » , » Kelebihan Bersahur di bulan Ramadhan | Segerakan waktu berbuka

Kelebihan Bersahur di bulan Ramadhan | Segerakan waktu berbuka

Penulis: Que Haidar | Kategori: ,

Salam 4 Ramadhan kepada semua. Topik hari ni mungkin ramai dah tau. Yang dah tau mungkin lupa atau ada yang jarang amalkan. Bersahur adalah salah satu amalan sunat yang sangat digalakkan dan tidak sepatutnya ditinggalkan oleh setiap muslim kerana amalan ini mengandungi banyak kebaikan.

kelebihan bersahur di bulan ramadhan,bersahur di bulan puasa,segerakan waktu berbuka puasa,melambatkan waktu bersahur,amalan sunat di bulan ramadhan,kejut sahur,kebaikan bersahur,pahala orang yang bersahur,nikmat bersahur


Nampak mudah je bersahur ni. Setakat makan di awal pagi lain sket dari hari biasa. Sebenarnya ada kelebihan yang tersirat disebalik bangun awal itu. Begitu indahnya Islam. Setiap perkara ada sebab musababnya.Sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Hibban yang bermaksud:


"Bersahurlah kamu, kerana dalam bersahur itu ada keberkatannya"
Antara kelebihan mereka yang bersahur

  • Amalan bersahur dapat memberi kekuatan kepada orang yang berpuasa pada siang hari nanti.
  • Bersahur akan mendapat pahala kerana ia adalah ibadat sunat dan menjadi sunnah Rasulullah s.a.w.
  • Amalan bersahur juga yang membezakan puasa Muslim daripada puasa dalam agama lain seperti Yahudi.
  • Amalan bersahur juga akan memberi peluang kepada para muslim untuk bangun beribadah kepada Allah s.w.t pada malam hari khususnya 2/3 malam. 


kelebihan bersahur di bulan ramadhan,bersahur di bulan puasa,segerakan waktu berbuka puasa,melambatkan waktu bersahur,amalan sunat di bulan ramadhan,kejut sahur,kebaikan bersahur,pahala orang yang bersahur,nikmat bersahur,logo islam inside
Hadis Zaid bin Thabit r.a katanya:


Kami pernah bersahur bersama Rasulullah s.a.w. Setelah itu kami pun mendirikan sembahyang Subuh. Kemudian aku bertanya: Berapakah selang waktu di antara keduanya? Baginda menjawab: Kira-kira bacaan lima puluh ayat.Hadis ini menerangkan tentang seeloknya kita melambatkan waktu sahur. Masa antara sahur hingga waktu azan lebih kurang 15 - 20 minit.Sabda Nabi Muhammad saw:


Tidak akan hilang dari umat ku kebaikan selagi mana mereka mengawalkan waktu berbuka dan melewatkan waktu bersahur(Riwayat Ahmad dan dinilai sahih)Menyegerakan berbuka puasa pada awal waktu. Kalau di dalam solat, kita sangat digalakkan supaya mengawalkan waktu solat, begitu juga dengan berbuka puasa. Kita jangan lagi pada waktu tersebut sibukkan diri dengan berborak-borak, membaca doa yang panjang berjela, membaca Al-Quran dan selainnya kerana ia tidak digalakkan.

Like jika entri ini memberi informasi kepada anda dan share dengan rakan-rakan ;) Tq

No Responses to " Kelebihan Bersahur di bulan Ramadhan | Segerakan waktu berbuka "

Leave a Reply

Terima kasih atas komen anda :)

Teknik mudah dapat RM250 sebulan - KLIK


Selamat Mencuba..

Recommended Post Slide Out For Blogger

KafeQue Ads close
Sampul Raya 2018
Promosi Aidilfitri

Klik sini

Dapatkan sekarang

Tutup
http://kafeque.blogspot.com/

Blogger Widgets