Home » , , » Manchester United 3 - 3 FC Basel | Taktik Menyerang Dengan Bijak

Manchester United 3 - 3 FC Basel | Taktik Menyerang Dengan Bijak

Penulis: Que Haidar | Kategori: , ,

Seri lagi?? Perlawanan UEFA Champions League awal pagi tadi sekali lagi memberi amaran kepada pasukan Manchester United tentang kepincangan di bahagian pertahanan. Rio Ferdinand dah boleh siap-siap isi borang pencen. Kelam kabut bila tengok gandingan Ferdinand-Jones yang seringkali buat kesilapan. FC Basel lebih banyak cipta gerakan menarik dengan one touch, one-two tapi gagal menjaringkan gol dalam separuh masa pertama.


keputusan perlawanan uefa champions league manchester united vs fc basel,apa itu final third 3rd dalam bola sepak fottball pitch,gambar final third bola sepak,kombinasi ferdinand dan jones,danny welbeck score goals,manchester united 3-3 fc basel highlights full match,teknik menyerang dengan bijak hebat disiplin taktik,cara counter attack serangan berbahaya,siaran langsung live manchester united vs norwich city waktu malaysia astro espn



Macam biasa Sir Alex akan rotate pemain die. Fabio, Giggs, Carrick & Welbeck antara pemain yang masuk dalam starting line up. Walaupun aku rasa team ni dah ok tapi still ada kelemahan yang perlu dibaiki. Disiplin pemain ketika menyerang perlu ada. Jangan asyik nak menyerang kita buka ruang untuk pasukan lawan untuk counter attack.




Fullbacks Manchester United sejak turun temurun memang pakar dalam overlapping. Dan ketika ini United ketandusan pemain defensive midfielder seperti Keane, Butt dan Hargreaves yang akan cover bek tengah sekiranya kehilangan bola dalam kawasan final third. Maybe Ferguson boleh cuba letakkan Jones di posisi ini kerana beliau ada kelebihan sebagai ball winner dan dictate tempo. Tak tau final third tu ape??


Illustrasi Perlawanan Peringkat Kumpulan Piala Dunia 2018

keputusan perlawanan uefa champions league manchester united vs fc basel,apa itu final third 3rd dalam bola sepak fottball pitch,gambar final third bola sepak,kombinasi ferdinand dan jones,danny welbeck score goals,manchester united 3-3 fc basel highlights full match,teknik menyerang dengan bijak hebat disiplin taktik,cara counter attack serangan berbahaya,siaran langsung live manchester united vs norwich city waktu malaysia astro espn




Padang bola seperti dalam rajah di bahagikan kepada 3 bahagian. Sebagai contoh pasukan Malaysia berada di sebelah kiri skrin anda manakala pasukan Brazil di sebelah kanan. Kawasan A dikenali sebagai 'final third' untuk pasukan Brazil dan kawasan B adalah 'final third' untuk pasukan Malaysia. 




Apa yang berlaku dalam aksi pagi tadi, pemain Manchester United banyak kehilangan bola ketika menyerang. Ini kerana ada sesetengah daripada mereka yang suka sangat gelecek, nak cuba through pass yang cantik2, dan buat tindakan yang kononnya bijak. Ingat, dalam bola sepak pun perlu ada strategi dan taktik. Aku ni bukannya hebat sangat. Tapi teori aku kalau nak attack lebih kurang camni.



Setiap kali pasukan anda dapat bola di kawasan tengah, pemain di bahagian serangan dan pertahanan perlu berada pada posisi yang betul supaya orang yang pegang bola ada option untuk lakukan hantaran. Dan cuba pastikan anda tidak kehilangan bola dalam kawasan final third kerana rakan anda semua telah bersedia untuk menyerang. Serangan tu pulak mesti berakhir sama ada dalam jaring (gol!! la ni), bola keluar (kiri, kanan, corner atau goal kick) atau dalam kawalan penjaga gol (saved la ni).




Sebab apa aku fikir camtu, sebab bila bola ni masuk gol, keluar padang atau diselamatkan penjaga gol, fullbacks dan pemain lain ada masa untuk kembali pada posisi mereka. Dah ready untuk defend atau rampas bola balik. Malangnya sekiranya cubaan 'bijak' kita itu akan menyusahkan rakan yang lain untuk mengejar sedangkan mereka sudah out of position. Biasanya tackle yang dilakukan dari belakang akan dihadiahkan kad kuning dan sepakan percuma. Tak pasal-pasal pasukan kita berada dalam keadaan pressure.



Keputusan Perlawanan Manchester United vs FC Basel | UEFA Champions League





Gol pertama dan kedua Manchester United berpunca dari kombinasi Giggs dan Welbeck. Nampaknya Berbatov perlu ambil peluang yang ada jika tidak mahu kekal sebagai penyerang nombor 4@5 United. Dalam masa 1 minit United tiba-tiba berjaya menjaring 2 gol. Selepas rehat, Basel pula lebih banyak mengasak dan akhirnya berjaya mencari gol hasil kelekaan United bertahan sewaktu sepakan sudut. 2 pemain Basel tidak dikawal langsung. Fokus dan disiplin bila mendahului perlu ada kerana bola itu bulat.




United mula panik.. Keghairahan mencari gol ketiga akhirnya membuka ruang kepada Basel menyamakan kedudukan hasil hantaran lintang yang gagal dikawal Ferdinand dan Frei mudak menanduk masuk ke gawang. De Gea yang beraksi cemerlang tidak mampu menampan bola keluar. Frei kemudiaannya menambah gol FC Basel menerusi sepakan penalti selepas Valencia dikatkan mengasari Streller. Soft penalty given. Jones mungkin perlu mengeluarkan bola dalam kawasan bahaya daripada passing kepada Valencia. Ashley Young menjadi wira apabila menyelamatkan maruah United di gelanggang sendiri dengan gol penyamaan pada minit ke-90.




Satu mata di tempat sendiri agak merugikan. Namun jika diambil kira kesilapan demi kesilapan United perlu akur. Mungkin jika tidak kerana barisan pertahanan yang sering dirombak dalam 2 perlawanan terakhir, United boleh bertahan lebih baik. Inilah senario bola sepak.. Sehebat mana pasukan anda, jika anda tidak ambil peluang dan bertahan dengan baik, pasukan lawan akan menghukum anda.




keputusan perlawanan uefa champions league manchester united vs fc basel,apa itu final third 3rd dalam bola sepak fottball pitch,gambar final third bola sepak,kombinasi ferdinand dan jones,danny welbeck score goals,manchester united 3-3 fc basel highlights full match,teknik menyerang dengan bijak hebat disiplin taktik,cara counter attack serangan berbahaya,siaran langsung live manchester united vs norwich city waktu malaysia astro espn


Siaran Langsung Perlawanan Manchester United vs Norwich City

10.00 pm waktu Malaysia, 1 Oktober 2011 (Sabtu)

Live @ Astro ESPN (812) HD (832)

Glory2 Man Utd

Like jika entri ini memberi informasi kepada anda dan share dengan rakan-rakan ;) Tq

No Responses to " Manchester United 3 - 3 FC Basel | Taktik Menyerang Dengan Bijak "

Leave a Reply

Terima kasih atas komen anda :)

Teknik mudah dapat RM250 sebulan - KLIK


Selamat Mencuba..

Recommended Post Slide Out For Blogger

KafeQue Ads close
Liverpool vs Man Utd
03.00 am, 18 Okt 2016

Watch LIVE Here

KL GANGSTER 2
Hot Movie in Town!! [Klik]

Tutup
http://kafeque.blogspot.com/

Blogger Widgets